NORDLEK

Information om nordiske stævner

 

Der er planlagt 9 ture/udflugter under NORDLEK 2018.

Disse ture er kort beskrevet i det følgende, og yderligere oplysninger findes på svensk på www.nordlek2018.se.

 

Bemærk at alle priser er angivet i svenske kroner. (Danske kroner er ca. ¾ af den angivne pris)

 

Carl Larsson-gården i Sundborn og Stora Hyttnäs

Bustur torsdag den 12. juli kl. 08:30-12:30

Udflugt til kunstneren Carls Larssons og hans hustru Karins hjem ”Lilla Hyttnäs” i Sundborn, hvor der bliver en guidet rundvisning i huset og der fortælles om deres liv og kunstneriske virke.

Der bliver også en rundvisning i det nærliggende Stora Hytte, der kan føre historien tilbage til 1600-tallet. I dag fremstår huset som er et autentisk højborgerligt hjem fra år 1900.

Der er mulighed for at købe formiddagskaffen.

Prisen er 390,- Skr.

 

Fremstilling af Dalaheste i Nusnäs

Bustur Torsdag den 12. juli kl. 08.00-12.00

Turen går til Nusnäs hvor der fremstilles dalaheste. Under en guidet rundvisning bliver der fortalt om de forskellige processer i fremstillingen af en dalarhest, og der bliver selvfølgelig også mulighed for at købe en dalahest med hjem.

Hjemturen køres over Rättvik, hvor der bliver en lille pause, hvor der kan købes Rättvik-is eller en kop kaffe på torvet.

Pris: 125,- Skr.

 

Falu Gruva

Onsdag den 11. juli kl. 9-12

Når man er i verdsarvsbyen Falun, bør man også besøge Sveriges ældste grube, ”Falu Gruva”. Denn grube er tidligere blevet kaldt Sveriges skattekiste, for her han man hentet guld, sølv, kobber og andre metaller op af jorden. Restprodukterne fra gruben er blevet brugt til fremstilling af ”Falu Rödfärg” der blev brugt som husmaling over alt i Sverige. Gruben blev nedlagt i 1992.

 

Grubebesøg under jorden

Guiden tager de besøgende med ned i den gamle del af gruben. Der er ca. 400 trappetrin ned, men heldigvis en elevator op igen. Husk en varm trøje.

Prisen inkluderer også entre til at se det nye fine grubemuseum, de historiske bygninger, filmforevisning og det lille grubetog som kører rundt på området.

Nøjagtigt tidspunkt for rundvisningen under jorden vil blive meddelt direkte til deltagerne efter tilmeldingen. Der er mulighed for at vælge svensk- eller engelsktalende guide. Børn 3 – 12 år kun i selskab med en voksen.

Priser: Voksne kr. 225,- Skr. og børn 3 – 15 år 90,- Skr.

 

Grubebesøg over jorden

Mulighed for at se det nye fine grubemuseum, de historiske bygninger, filmforevisning og det lille grubetog som kører rundt på området m.m.

Pris: 90,- Skr.

 

Det historiske Uppsala og Carl von Linné

Bustur tirsdag den 10. juli kl. 08.00 – 17.30

Første stop er formiddagskaffe i Linnés sommerhus i Hammarby. Undervejs videre frem bliver der fortalt om Uppsalas historie frem til i dag. I løbet af dagen vil guiden fortælle om - og vise de kendte steder i byen som f.eks. Uppsala slot, universitetsbiblioteket Carolina Rediviva og Universitetet. Der bliver også besøg i Linnéhaven i blomstring og det fine Linnémuseum. Rundturen afsluttes med en rundvisning i Uppsala domkirke, Skandinaviens højeste og største kirke med bl. a. Gustav Vasas grav.

Uppsalabesøget afsluttes med frokost på Odinsborg i ”Gamla Uppsala”. Gamla Uppsala är et av Nordens mærkeligste fortidsminder. Her ligger de tre majestætiske kongehøjene fra 500-talet, et av Nordens største gravområder med resterne efter domkirken som blev bygget i 1100-talet.

Pris: 865,- Skr.

 

Hårarbete och korgtillverkning i Våmhus

Bustur onsdag den 11. juli kl. 08.00- ca 14.00

I 1800-talet blev Våmhus kendt for sine fine hårsmykker og spånkurve, der blev solgt dyrt uden for Sveriges grænser. Efter at hårsmykker gik af mode sidst i 1800-tallet gik håndværket i glemmebogen, men i Våmhus er der en forening der hedder ”Hårknuten” der bevarer dette håndværk.

Hårsmykker var kvindearbejde medens mændene flettede spånkurve, æsker og sier, der blev solgt både i - og uden for Sverige. Deltagerne bliver præsenteret for disse 2 håndværk og der er en udstilling med gamle arbejder. Der bliver serveret en baguette og lidt at drikke i bussen på vejen hjem

Pris: 335,- Skr.

 

Mackmyra Whisky och Skedvi Bröd

Bustur tirsdag den 10. juli kl. 08.00 – 16.00

Mackmyra Svensk Whisky AB blev startet i 1999 og er Sveriges første maltwhiskydestilleri. Virksomheden har til huse i Mackmyra udenfor Gävle.

På destilleriet bliver der serveret frokost med prøvesmagning af 4 slags whisky, og desuden bliver der en guidet gennemgang af hele fremstillingsprocessen fra top til bund.

Turens andet besøg er på ”Skedvi knäckebröd” hvor man laver brød efter gamle opskrifter og brødet bages af ”ægte mennesker i ovne med åben ild”.

Under besøget prøvesmager man en ”mjukbulla” til kaffen. Der er også en butik med brød og andre lokale produkter.

Pris: 765,- Skr.

 

Orsa Rovdjurspark i Grönklitt

Bustur tirsdag den 10. juli kl. 08.00- 17.00

Orsa Rovdyrepark er Europas største rovdyrepark hvor dyrene lever i et naturligt miljø. miljö. Her kan man se bjørn, ulv, los og järv side om side. I parken er der også isbjørneanlægget Polar World, Tigerbjerget med sibirske tigre og Leopard Center som huser både persisk leopard och sneleopard.

Deltagerne får en guidet tur rundt i parken, og efter frokosten, som serveres i ”Toppstugan”, bliver der til at se mere på dyreparken på egen hånd.

Pris: 740,- Skr.

 

Oplev Hälsingland! Hør och Hälsingegårde

Bustur onsdag den 11. juli kl. 08.00 – 17.00

Hälsingland er kendt for sine mer end tusind bevarede gamle hälsingegårde. Bl.a. de store ”mangårdsbygninger” helt i træ. Der er besøg på ”Gästgivars” som er en af verdensarvsgårdene.

Hørren har også en interessant historie i Hälsingland. Efter frokosten i ”Växbo Kvarn” bliver der en rundvisning i ”Växbo Lins” moderna væveri. I butiken kan man se forskellige hør-produkter.

Pris: 625,- Skr.

 

Alfred Nobels Björkborn og Örebro slot

Bustur onsdag den 11. juli kl. 08.00 – 17.30

Turen går til Karlskoga og Alfred Nobels hjem Björkborn, som idag er et museum for opfinderen, fabrikanten og indstifteren af Nobelprisen. Björkborn var Alfred Nobels sidste hjem. Efter en dramatiseret rundtur er der frokost i stalden på Björkborns Herregård.

Man kan ikke besøge Örebro uden at se Örebro slot. Vi drikker eftermiddagskaffen her og hører om slottes historie.

Pris: 830,- Skr.